Jakie zalety mają tłoczone na zimno owocowe soki
Od jakiegoś czasu w naszych sklepach znaleźć można coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo producentów takich soków nie było wielu, ale obecnie ich ilość szybko rośnie. Jest to zupełnie zrozumiałem, bowiem soki te są bardzo chętnie kupowane, nie tylko ze względu na smak, ale też i wiele składników odżywczych. Jak się bowiem okazuje, mają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratu. Już nie wspominając o napojach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to syrop glukozowy, cukier czy niekiedy nawet konserwanty i barwniki.
Przy sokach tłoczonych jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Owoce i warzywa są myte i czyszczone, a później tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nic się nie dzieje z minerałami i witaminami, które nie są niszczone. Takie soki są oferowane w paru wersjach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą soki zwane jednodniowymi, zamykane w butelkach bezpośrednio po wyciśnięciu. Klienci sięgają też chętnie po produkty w workach z kranikiem. W takich przypadkach producent soków stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co przedłuża czas przydatności nawet do kilku miesięcy. Tak więc jeśli ktoś lubi pić owocowe soki, to powinien wybierać te tłoczone. Są one pełne witamin i minerałów, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, może je pić cała rodzina, bowiem tego typu soki bez żadnego problemu można dawać nawet maluchom.